Новите спонсори на чистия въздух – пустините 08.04 | 15:44

Изследване показва, че поглъщат въглеродния диоксид

От Теодора Кокаланова

Учени от университета на щата Вашингтон са открили, че засушливите райони могат да поглъщат значително количество въглероден диоксид. Изследването им позволява да се разбере каква роля играят във въглеродния баланс на планетата аридните (пустинни и полупустинни) екосистеми.

Проектът е финансиран от Министерството на енергетиката на САЩ и от Националния научен фонд. Пустините и полупустините заемат значително място в земната екосистема. Изследвайки слой земя в пустинята Мохаве в югозападните части на САЩ, специалистите са открили значително насищане на почвата на тези места с въглерод.

Учените са на мнение, че този въглерод е с атмосферен характер, което открива неочакваната роля на пустините във въглеродния баланс на планетата. Авторите на изследването са на мнение, че пустините могат да поемат значителна част от натоварването на екосистемата с излишен въглероден диоксид. Това ще се отрази положително на топлинния баланс на планетата.

Експериментът не е отчел влиянието на климатичните промени, например колебанието в нивото на валежите или повишението на температурата. Според един от авторите на изследването екосистемата не може да поеме всичкия излишен въглероден диоксид в атмосферата, но помага за това.

По думите му като цяло такова поглъщане на въглероден диоксид в атмосферата на засушливите райони се равнява на почти 8% от нивото на съвременните вредни емисии, информира БТА. Днес 11% от повърхността на сушата са заети от пустини. Най-голямата от тях е Сахара в Африка.

Водещи

Най-четени