Новият дом на швейцарската мечка Берна е в Добрич 24.07 | 17:51

Тя вече огледа новите си владения

От Лазар Тодоров

Мечката Берна, която е най-новият обитател на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, пристигна от Швейцария и вече огледа новото си обиталище, съобщиха от сдружението "ПроЗоо Добрич".

Тригодишната мечка е дарение от зоопарка "Делхьолцли" в Берн и специализирания Парк за мечки в него с посредничеството на швейцарските партньори от дружество "Про Зоо Добрич" в Шафхаузен.

Мечката е достигнала до Добрич благодарение на специализиран транспорт, осигурен от дарителите. Берна вече се е разходила из просторната гориста местност, предназначена за нея. Дарителите са осигурили и около 50 кг пресни плодове и зеленчуци с най-високо качество като храна от първа необходимост за мечката.

Заедно с Берна от швейцарската столица пристигнаха и трима специалисти, които да запознаят българските си колеги със специфичните изисквания при отглеждането на мечки. Предстои и цялостен оглед на състоянието на обитателите на зоопарка, както и разговори за бъдещето на сътрудничество с представители на сдружението "ПроЗоо Добрич" и община Добрич, допълва БТА.

Центърът за защита на природата и животните в Добрич е уникален не само за България, но и за Източна Европа. Той се простира на площ 160 декара и там живеят над 120 животни от 30 вида. Създаден е по модела на парка "Лангенберг" в Швейцария и е първата лицензирана зоологическа градина у нас.

Водещи

Най-четени