Ново изследване показва невиждан ръст на морското равнище 23.06 | 18:34

Проучването е правено по бреговете на Северна Калифорния

От Ивайло Ачев

Нивото на океаните в цял свят се покачва по-бързо от началото на индустриализацията на планетата, отколкото, в който и да е друг период през предишните 2 хил. години, показва проучване, в което са участвали и учени от Института за климатичните промени в Потсдам.

Резултатите от изследването, което е правено по бреговете на Северна Калифорния, определено дават повод за страх по отношение опасността от наводнение на градовете, разположени по-близко до морския бряг, пише Local.de.

Според учените в периода 100 г. пр. н.е. - 950 г. сл. н.е. нивото на океаните е било стабилно. В следващите 400 години то се е показвало средно с 0,6 милиметра годишно. От началото на 19-ти век обаче, когато започва Индустриалната революция, покачването на морските води е от 2 милиметра годишно. Този растеж е най-големият за последните две хилядолетия.

По думите на Щефан Рамсторф, един от участвалите в изследването учени, това е сигурно доказателство, че промяната на климата ще доведе до сериозна промяна в морското ниво през следващите години. Подобен растеж може да заплаши градовете, които са построени близо до морския бряг.

"Човешката дейност увеличава парниковите газове, а това води до топене на ледниците и съответно покачване на морското ниво", обяснява Рамсторф.

И въпреки изглеждащите убедително доказателства, много учени поставят под въпрос изводите на изследването. Според Михал Кучера, професор в Тюбингския университет, ахилесовата пета на проучването е обстоятелството, че са взимани под внимание промените само на калифорнийското крайбрежие и че там са правени всички тестове.

Кучера твърди, че няма как да сме сигурни дали локалните промени означават глобален проблем.

Водещи

Най-четени