Ново синтетично гориво не отделя вредни газове 31.01 | 13:21

Базираната на водорода смес е в пъти по-мощна и евтина от керосина

От Георги Георгиев

Изследователи от бринтанската компания Cella Energy са създали ново синтетично гориво, базирано на водорода, което не произвежда въглеродни емисии при изгаряне, обявиха на сайта на компанията.

Технологията, базирана на т.нар. комплексни хидриди, е разработвана в продължение на четири години в рамките на секретна военна програма в лаборатория в близост до Оксфорд за създаването на евтино и безопасно ракетно гориво.

Течният водород има специфична енергийна плътност от около 143MJ/Kg. За сравнение плътността на авиационния керосин е едва 43MJ/Kg. Това прави водорода много удобен за ракетно гориво и военни приложения.

Основната пречка пред масовото използване на водорода като гориво е свързана с екстремните условия на съхранение в течно състояние – много високо налягане и много ниските температури от -253°C.

Учените от Cella обаче успяват да създадат на евтино и ефективно гориво под формата на микрогранули с наноразмери, имащи поведението на течност.

Голямото предимство на новата технология е, че при нея водородът може да бъде съхраняван при нормални температури и налагане, което увеличава и неговата безопасност и намалява разходите. Един галон от новото гориво ще струва само 1,50 долара, споделят изследователите.

Така учените успяват да заменят съдовете под високо налягане с обикновени контейнери, които могат да бъдат вградени по-лесно в сегашните превозни средства. Презареждането може да стане благодарение на обикновена горивна помпа, без да е необходимо високо налягане и ултраниски температури.

Първоначални данни сочат, че освен за ракети, водородното гориво може да бъде използвано в двигателите с вътрешно горене без да се налага тяхната модификация и да се складира в бензиностанции при нормални физични условия.

Водещи

Най-четени