Норвегия изследва ледниците в Хималаите 08.12 | 10:03

Южна Азия е най-уязвимият при изменението на климата регион на планетата

От Елена Коцева

Норвегия ще финансира петгодишна програма за научни изследвания на последствията от топенето на ледниците в Хималаите.

Програмата е на стойност 12.5 милиона долара, съобщи норвежкия министър на екологията Ерик Колхай докато презентираше инициативата в рамките на Програмата на ООН за околната среда.

Според доклад на специалистите от Норвежкия полярен институт и от Международния център за интегрирано развитие на планинските региони между 5 и 10 метра годишно се стопяват от ледниците в Хималаите.

Южна Азия – това е най-уязвимият при изменението на климата регион на планетата, посочва Солхейм.

Финансирането на програмата ще бъде разпределено както за изследователските институти, така и за проекти за адаптация н последствията от изменението на климата.

Според докладите като цяло ледниците в региона не са добре изучени и измерванията на масата им не е достатъчно.

Програмата ще се съсредоточи върху най-сериозното последствия от топенето на ледниците – предизвикваните преливания и наводнения от ледниковите езера, при които може да се излеят и до 200 милиона тона вода. В последните години честотата на такива наводнения и свлачище в Китай, Непал и Бутан, подобно на Южна Америка, се е увеличила почти два пъти. Само в Китай жертвите от наводнения годишно са около 5 000.

Според изследователите повече ледници са започнали да намаляват още преди 150 години, но от 1980 година този процес съществено се е ускорил, което съответства на ръста на средната температура на глобално ниво.

Действително за да изчезнат ледниците напълно, трябват още много години, но те се явяват важен източник за захранването на реки, особено в западните части на Хималаите. Затова е тяхното отстъпление може да доведе до сериозен дефицит на водни ресурси в региона.

По мнението на авторите на доклада, под същата заплаха се намират и други региони в света – ледниците в Патагония се топят със скорост доста над средната. След тях са ледниците в Аляска, северозападните части на САЩ и югозападна Канада.

Европейските ледници от 1970 година насам са увеличавали своя обем, но от 2000 година тенденцията се сменя.

 

Водещи

Най-четени