Нормалните автомобили стават отживелица след 2020 г. 15.04 | 14:11

ЕП гласува текст, стимулираш засилената употреба на електрически коли

От Христина Рафаилова

Европейският съюз се заема сериозно със задачата да "прочисти" околната среда и въздуха от вредните газове, отделяни от автомобилите.

Европарламентът ще гласува днес нови законови разпоредби, с които да се задължат държавите членки да стимулират използването на електрически коли. Също така се очаква с текстовете да се създаде инфраструктура за доставката на алтернативни горива. С новите наредби трябва да се намали зависимостта на Общността от импорта на горива. 

ЕК и голяма част от депутатите са надяват да се постигнат по-амбициозна договорка между страните в блока, става ясно от думите на еврокомисаря по транспорта Сим Калас, цитиран от EurAktiv.  

С текстовете ще се задължат държавите членки да поставят достатъчен брой станции до 2020 г., на които да се зареждат возилата, движещи се на ток, както  и за автомобилите, каращи  на компресиран газ.  

Новото законодателство ще накара правителствата в страните членки да осигурят подходящи контейнери за товарните кораби, като така те ще могат да пренасят втечнен газ. 

Текстовете ще доведат и до въвеждането на универсални "контакти" за зареждането на електромобилите. Така собствениците на такива возила ще могат да ползват колите си на цялата територия на ЕС. Досега водачите на електрическите возила, не смееха да пътуват тях зад граница, тъй като не бяха сигурни, че ще могат да заредят колите си, тъй като зарядните са различни в отделните страни. 

Очаква се също така станциите за зареждане да бъдат поставяни с такава честота, че да не се затруднява предвижването на потребителите. 

Водещи

Най-четени