Нуждаем се от система за ранно предупреждаване на климата 28.04 | 14:14

Учени предлагат създаването на усъвършенствана мрежа за мониториг, която да следи нивата на отделяните парникови газове

От Георги Георгиев

В своя статия екип от британски учени настоява за създаването на усъвършенствана мрежа за мониторинг на парниковите газове в резултат на човешката дейност, информира агенция Ройтерс.

Системата трябва да предупреждава за наближаването на критични промени климата и заедно с това да контролира реалното ниво на отделените газове и така да гарантира честността на държавите, които са се ангажирали с протокола от Киото да намалят въглеродните си емисии.

Това, което учените се надяват да постигната, е да разберат дали глобалното затопляне води до вторично затопляне в арктическите зони, казва специалистът по метановите емисии Юън Нисбът от университета в Лондон. И добавя че техният мониторинг досега е бил много ограничен.

Подобно измерване може да предупреди за възможни повратни точки в изменението на климата, казват учените в статия публикувана от Британската научна академия.

В миналото съществуват примери за подобни повратни точки в изменението на климата. Така например преди 12 хиляди години в края на последния ледников период планетата ни се е затоплила значително за много кратък период от време – вероятно за около десетилетие. Учените не са наясно все още защо това се е случило и затова алармират за вероятно подобно развитие на ситуацията в следствие на човешката дейност.

Част от притесненията им са свързани с разтапянето на арктическата вечнозамръзнала почва. Това ще доведе до гниене на растителната маса и отделяне на огромни количества метан, които да ускорят глобалното затопляне, което да предизвика природни катаклизми.

Оттеглянето на полярния лед през летните месеци се следи от сателити през последните 30 години. Най-сериозното топене е било наблюдавано през 2007 г. и е било съпроводено от отделянето на огромни количества метан.

Бъдещата подобрена система от климатични измервателни станции ще служи и за прецизиране на измерванията на газовете, отделени от всички видове човешка дейност – от автомобилния транспорт и електроцентралите до едрия рогат добитък.

Една от конкретните стъпки, които в бъдеще учените ще предприемат е планирана за 2013 г. Тогава в космоса ще бъде изстрелян сателит, който ще следи за нивата на въглероден двуокис. Това е вторият опит след като предишната "орбитална въглеродна обсерватория" се разби при изстрелването си през 2009 г.

Водещи

Най-четени