Няма да повярвате кое е най-шумното място в океана 09.03 | 12:02

Ново проучване установи, че фиордите в Аляска, в които се стичат ледовете от ледниците, са най-шумното място

От iNews.bg

Ново проучване установи, че фиордите в Аляска, в които се стичат ледовете от ледниците, са най-шумното място в океана, съобщават световните информационни агенции.

Изследването е било извършено от специалисти от щатите Аляска, Вашингтон и Тексас. Учените констатирали, че когато ледът от ледниците попадне във водата, той отделя сгъстени дотогава мехурчета, които издават по-голям шум дори от бурите, рибите и корабите.

Специалистката по ледници Ерин Петит заяви, че изследователите са записали звуците с подводни микрофони в Айси бей и Якутат бей в Аляска и в залива Андворд в Антарктида. Учените предполагат, че тюлените от заливите се тълпят край фиордите в Аляска именно заради шума на топящите се ледници. Той ги предпазва от ехолокацията на естествените им врагове - косатките.

Ерин Петит сравни шума, издаван от мехурчетата, с този край оживена магистрала или край река с бързеи. Тя припомни, че при образуването на ледниците падналият сняг "пленява" частици въздух, който се капсулира в леда. При разтварянето на мехурчетата в океана те издават постоянен шум.

Водещи

Най-четени