ООН: Ако вредните газове не намалеят до 2030, губим битката срещу климатичните промени 26.11 | 16:35

Държавите от Г-20 произвеждат 78% от всички емисии

От iNews.bg

Светът трябва да намали емисиите си от загряващите планетата парникови газове със 7,6% на година до 2030 г. или ще пропусне шанса да предотврати опустошителните промени в климата, заяви Организацията на обединените нации днес, предаде БГНЕС.

В своя годишен доклад за състоянието на емисиите и последствията от тях, в Програмата на ООН за околната среда се твърди, че всичко, което е различно от драстично и незабавно намаляване на използването на изкопаеми горива в световен мащаб, би поставило света извън рамките на Парижката договореност за температурата от 1,5 градуса по Целзий.

Понастоящем въглеродните емисии нарастват с всяка изминала година, но докладът предупреждава, че няма "признаци" на пик на емисиите през следващите няколко години.

Суровата реалност е, че през последното десетилетие емисиите се повишават средно с 1,5% годишно, достигайки рекордните 55,3 милиарда тона CO2 или еквивалентни парникови газове през 2018 г. – три години след като 195 държави подписаха Парижкия договор за изменение на климата.

Световната метеорологична организация съобщи в понеделник, че концентрациите на атмосферни парникови газове са достигнали рекорд за всички времена през 2018 г.

По собствени думи оценката на ООН е "мрачна", цитира АФП.

Въпреки че настояваше, че целта 1,5-C все още е постижима, организацията призна, че това ще изисква безпрецедентно и координирано разместване на пластовете на глобалната икономика, която все още се подхранва изключително много от растежа, захранван с петрол и газ.

Въпреки че съветите се различават в различните страни, темата е ясна: постепенно премахване напълно на въглищата, значително намаляване на нефта и газа и решително преминаване към възобновяема енергия.

Нациите от Г-20 бяха посочени като изоставащи: въпреки че те произвеждат около 78% от всички емисии, само 15 богати държави очертаха планове за достигане на нулеви емисии.

Миналата година Междуправителственият комитет по изменението на климата – водещият световен научен орган по въпроса, издаде строго предупреждение, че излизането отвъд 1,5 градуса ще увеличи честотата и интензивността на топлинните вълни, супербурите и масовите наводнения.

С едва 1 градус затопляне досега, прогнозите са, че 2019 г. е втората най-гореща в човешката история – година, помрачена от смъртоносни пожари и циклони, които стават по-чести, колкото повече температурите се покачват.

Но въпреки необходимостта от спешни действия, самата ООН призна днес, че "няма признак за пик на емисии на парникови газове през следващите няколко години”.

Този повратен момент трябваше да настъпи преди години, заяви Алден Майер, директор на политиката в Съюза на заинтересованите учени.

"Не ни свършва времето – ние вече сме извън него”, каза той за АФП.

В доклада се казва, че емисиите ще трябва да спаднат с 55% до 2030 г., за да останем на 1,5 градуса – безпрецедентен спад в момент на устойчив глобален растеж.

Джон Фъргюсън, директор анализи в "The Economist Intelligence Unity", заяви, че е песимист, че страните могат да предприемат намаляване на емисиите в необходимото време.

"Има проблем с емисиите, но има и разликата между реторика и действие и тази разлика обяснява моя песимизъм, че няма да постигнем ограничение до 1,5 градуса”, каза той.

Водещи

Най-четени