Обвиняват доставчици на Adidas и Nike в замърсяване на реки в Китай 14.07 | 11:20

За момента от Adidas не са коментирали обвиненията, а Nike ги отхвърли

От Нели Минчева

Организацията за защита на околната среда "Грийнпийс" обвини доставчиците на Adidas и Nike в замърсяване на реките в Китай, предава АФП.

Според еколозите компаниите, които работят с двата производителя, изхвърлят токсични химикали в речните води, предизвиквайки вреди върху човешкото здраве, или по-точно хормонални проблеми.

Уточнява се, че са взети общо осем проби от реки в близост до заводите на доставчиците на двете големи групи, като резултатите са показали наличието на "коктейл от опасни химически продукти".

Едната от засегнатите редки – Янгце – е най-дългата в страната, а Перлената река (втората най-голяма в Китай) е източник на питейна вода за близо 67 млн. души, сред които са жителите на Хонконг.

"Изследванията ни показаха наличието на отровни химически продукти, които нямат място в околната среда", подчертават от "Грийнпийс". "Призоваваме марките, които имат влияние върху доставчиците си, като Adidas, Nike и Li Ning (също производител на спортни стоки, бел. ред.) да вземат мерки."

За момента от Adidas не са коментирали обвиненията, а Nike ги отхвърли.

"Доколкото знаем, ние не допринасяме за замърсяването на делтата на Янгце чрез заводите на нашите партньори", са казали от Nike пред АФП.

Водещи

Най-четени