Обсъждат разширяването на Натура 2000 18.05 | 07:11

Това ще гласуват на правителственото заседание днес

От Миглена Иванова

Разширяването на защитените зони от екомрежата Натура 2000 ще се гласува на правителственото заседание днес, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Още през месец март от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че с разширяването на Натура 2000 над 34% от територията на страната вече ще попада в защитена зона. Така България вероятно ще излезе на първо място в Европа по дял на защитените зони.

Още в края на миналата година Националният съвет по биологично разнообразие постанови да бъдат разширени 26 от съществуващите защитени зони, както и да бъдат обявени 3 нови такива зони.

В началото на месец май пък от община Рила заяви желание за разширяване на защитените зони на нейна територия. За сметка на това, някои от пиринските общини, сред които Банско, настояват за свиването на защитени зони с цел реализацията на проекти за зимна туристическа инфраструктура.

МОСВ обаче бави обявяването със заповеди на 228 защитени зони за опазване на местообитанията, както и на 12 защитени зони за опазване на птиците. Заповеди за обявяване имат само 102 от защитените зони за опазване на птиците.

Така, заради забавянето на заповедите, много собственици на земеделски земи, попадащи в защитените територии, не могат да кандидатстват за компенсаторните плащания по мярка 213 от Програмата за развитие на селските райони - "Плащания по Натура 2000".

Водещи

Най-четени