Общината трябвало да притисне "Витоша ски" за подмяна на лифтовете 12.11 | 21:32

Концесионерът нямал интерес да извърши подмяната

От Андриян Георгиев

По повод твърдения на представители на правителството през последните дни, че заради протестите на Орлов мост през лятото, "милион и половина" софиянци няма да има къде да карат ски тази зима на Витоша, от коалицията "За да остане природа в България" припомнят, че с приетите промени в Закона за горите се позволява подмяната на старите лифтове и влекове на Витоша с нови от частен собственик, въпреки че те са построени върху държавни поземлени имоти.

Липсата на инициатива от страна на "Витоша ски" - собственик на повечето съоръжения в района на "Алеко" на Витоша, показвала, че вероятно фирмата няма интерес да подмени съоръженията. Това е било потвърдено и от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, посочват природозащитниците.

Коалицията "За да остане природа в България" подкрепя скиорите и сноубордистите, които настояват Столична община незабавно да предприеме необходимото, за да се изпълнят приватизационните договори и лифтовете и влековете във Витоша да бъдат подменени с нови.

Още на 10 юли 2012 г., експерти от коалиция "За да остане природа в България" са били поканени на среща в Министерство на физическото възпитание и спорта. Тя е била по повод липсата на поддръжка на държавния влек "Заека" на Витоша, даден под наем на Българска федерация по ски. Той е в окаяно състояние като следствие от неразумен договор за наем, по който държавата не е осъществявала никакъв контрол. Въпреки всичко това и поетите обещания реални действия от министерството все още няма, за да се гарантира достъпна и конкурентна услуга в ски център "Алеко", коментират еколозите.

Междувременно с окончателно решение на Върховния административен съд отпреди седмица Министерството на спорта беше задължено да предостави обществена информация за договорите си с Българска федерация по ски. С тази информация се очаква обществото да научи как се изразходват държавните средства за дейностите на федерацията, включително на Витоша, и как министерството следи за изпълнението им, посочват от "За да остане природа в България".

В началото на годината държавната агенция за финансов контрол установи, че управата на ски федерацията е изразходвала част от средствата по програмата "Научи се да караш ски" неправомерно, сключвайки договори със свързани лица.

Водещи

Най-четени