Ограничават найлоновите торбички с въвеждане на продуктова такса 11.11 | 14:05

Приблизително 263 торбички ползва годишно всеки българин, германците по 65

От Силвия Стоядинова

Производителите в България и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са постигнали съгласие за ограничаване на използването на полиетиленови торбички чрез въвеждане на продуктова такса. Решението е взето на среща на екоминистерството и асоциация Полимери, на която са присъствали и представители на търговски вериги, които категорично са се обявили против премахването на найлоновите торбички.

Екоминистерството ще подготви проектонаредбата с новите промени, като тя ще бъде предоставена на асоциацията за обсъждане и съгласуване, тъй като и двете страни смятат че, е необходимо да се разработи адекватна система за контрол върху потреблението с цел производителите и другите участници в търговската система да бъдат равнопоставени и да се изключи появата на „сив сектор” за разпространение на пазара без платена такса.

По време на срещата от асоциация Полимери изразили опасенията си, че такива мерки ще намалят асортимента и потреблението на тяхната продукция и ще доведат до нелоялна конкуренция от нерегламентиран внос. От своя страна търговците пък се опасяват, че мерките ще засегнат интересите на крайните потребители, като ги „лишат от удобство, с което са свикнали” и предложили да бъдат сведени до разяснителни кампании сред клиентите.

В отговор екоминистърът Нона Караджова припомни резултатите от он-лайн проучване на ведомството, според което 86% от гласувалите одобряват да бъде преустановено използването на полиетиленови торбички и те да бъдат заменени с торби за многократна употреба. По данни на Националния статистически институт през 2007 година в България са произведени над 8 000 тона пластмасови опаковки от категорията „торбички, пликове и чували”, което е равно на 263 броя торбички на жител. В сравнение с други европейски страни, това е много, констатират от екоминистерството.

В Германия например се използват едва 65 бр./жител годишно, а в Австралия – 161 бр./жител годишно, докато в Ирландия преди въвеждането на таксата са се падали по 328 бр./жител годишно.

 

Водещи

Най-четени