Озоновата дупка води до дъждове в южното полукълбо 22.04 | 09:35

Изтъняването на озоновия слой може да промени ветровете и да доведе до повече валежи

От Елена Кирилова

Озоновата дупка над Антарктика може да бъде причина за увеличаването на количеството на валежите в субтропичните райони на южното полукълбо, се казва в ново проучване на учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, цитирано от Independent.

За първи път изследователите откриват доказателства, че изтъняването на озоновия слой над Южния полюс може да промени ветровете на хиляди километри разстояние и да донесе повече дъждове над субтропиците.

Учените вярват, че изтъняването на озоновия слой в стратосферата през последните няколко години е резултат от натрупаните от човека замърсители и е довело до смяната на посоката на ветровете, което предизвиква ответна миграция на климатични ленти. В резултат от това ставаме свидетели на сухи или мокри условия на юг от екватора.

"Озоновата дупка е над Антарктика, но тя води до проливни дъждове над субтропичните региони в света като Източна Австралия", отбелязва Сара Кенг, ръководител на изследването

Д-р Канг и нейните колеги смятат, че промените във валежите в субтропичните райони на Южното полукълбо в периода 1979 – 2000 г. могат да бъдат обяснени поне отчасти с промените в озонови слой.

Проучването, за което е използвано компютърно моделиране на климата, предполага, че ветровете, които непрестанно циркулират около Антарктика, са станали по-интензивни, заради охлаждането на атмосферата над Южния полюс, причинено от изтъняването на озоновия слой.

"Озоновата дупка е причина за охлаждането на стратосферата над Антарктика и това охлаждане създава по-голям температурен градиент, което води до по-голямо разпростиране на циркулиращите ветрове", отбелязва д-р Канг. "Невероятно е, че озоновата дупка, която се намира толкова високо в атмосферата над Антарктика, може да окаже влияние по целия път до тропиците и да повлияе на валежите там. Това е като ефекта на доминото".

Водещи

Най-четени