Озоновата дупка се свива и може да изчезне до края на века (ВИДЕО) 13.05 | 09:00

От Антония Михайлова

Резултати от изследване на НАСА показват, че гигантската дупка в озоновия слой на Земята става по-малка.

За три десетилетия площта на дупката е намаляла до 21 млн. кв. км. Сега площта на озоновата дупка е 31 млн. кв. км. В края на XXI век тя може да се затвори напълно, съобщава Business Insider.

Според някои учени дупката се затваря, защото в промишлеността престанали да прилагат химични съединения, влияещи на озоновия разпад. Използването на тези съединения е било регламентирано в Монреалския протокол от 1987 г.

От друга страна, точната причина за изменението на размера на озоновата дупка е неизвестна. Това може да е влияние на изменението на температурите или редица други причини.

1504202За изследване на дупката НАСА използва спътникът AURA. Центърът за космически полети "Годард" е публикувал отчет, в който се говори за съществуването на съкращение на дупката над Антарктида, както и на други дупки, като според специалистите на НАСА проблемът ще престане да бъде такъв още към 2040 година – дупките значително намаляват.

За първи път дупките в озоновия слой на Земята са открити преди повече от 30 години от английски учени, които провеждали изследвания в Антарктида. Проблемът веднага започнал да се обсъжда от много научни организации и в медиите, тъй като разширението на дупките увеличава ултравиолетовото лъчение, а това на свой ред води до редица негативни последствия.

Дупките в озоновия слой на Земята са станали причина за дискусии и научни изследвания. В някои от тях се казва, че размерите на дупките не зависят от човека и че в миналото са достигали и по-големи размери. Други учени, напротив – смятат, че причината за появата на дупките е използването на фреон и други химични съединения в промишлеността.

Източник: Мегавселена

Водещи

Най-четени