Озонът над Арктика изтънял необичайно 14.03 | 17:20

Замърсяването с хлор и студените температури били причината

От Христина Рафаилова

Озоновият слой  над Арктика е необичайно изтънял през 2011г., съобщава "Discovery”, цитиран от БТА.

През зимата подобни явления са типични за двата полюса. В други години обаче изтъняването е значително по-слабо. По-ясно изразено е на Южния полюс, тъй като в края на декември там слънцето не залязва. 

На север обаче слънцето се появява чак през пролетта и там изчерпването на озона не е толкова интензивно. В края на 2011 г. концентрацията му е била с 20 на сто по-ниска от нормалното. 

В търсене на причината за явлението учени от Gaddard centre са направили симулация. Благодарение на нея те са установили, че изтъняването на озона е причинено от изключително ниските температури, както и от масирания циклон, наричан полярен вортекс. 

Атмосферата през 2011 г. е била изключително спокойна, което е позволило на циклона да продължи да се развива над Арктика.  Това пък от своя страна е задържало температурите на полюса значително по-ниски от нормалното, когато слънцето е изгряло там през пролетта. Така се е стигнало до необичайното изтъняване на защитния слой. Другата причина за явлението е замърсяването на въздуха с хлор. 

Озоновият слой предпазва Земята от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. 

Най-четени