Окончателно! „Зелени Балкани“ няма да броят делфини 03.08 | 13:52

Министърът потвърди, че прекратява обществената поръчка

От Филипа Тодева

Министър Искра Михайлова потвърди, че ще прекрати обществената поръчка за броене на делфини. Както iNews вече ви информира - има съмнения относно участието на "Зелени Балкани" в поръчката, след като няколко неправителствени организации алармираха за нарушения при избора й като изпълнител.

Стана ясно, че "Зелени Балкани" са създали обединие "Делфин" само два дни преди да участват в конкурса. При това те са направо поканени сключат направо договор за поръчка. На 15.07.2013 г. е издаден булстатът, а на 17.07.2013 г. излиза решението на Агенцията по околна среда към Министерството на околната среда и водите. 

На посочените телефони за контакт на Обединение "Делфини", "Екологичен център" и "Зелени балкани", които имат адрес за кореспонденция гр. Пловдив, ул "Скопие" 1, офис 10, Димитър Попов е управител на повечето фирми около "Зелени Балкани". Като управител на "Зелени Балкани" в АПИС излиза и името на Тома Белев.

Преди няколко дни наш екип се свърза с представител на "Зелени Балкани", който потвърди, че само два дни след като обединението е регистрирано и получава ЕИК, се взема решение на за покана към обединение "Делфин" да сключат договора.

Димитър Попов каза пред iNews, че договорът още не е сключен официално. И потвърди, че обединението е било регистрирано действително за участие в този конкурс.

Още същия ден Агенцията по околна среда спря избора на изпълнител. Министър Михайлова уточни днес пред радио К2, че поръчката спира до десетина дни. Тя посочи, че преди решението на ИАОС не е взето становището на Агенцията по обществените поръчки и на финансиращия орган, което е довело до опорочаване на процедурите.

Водещи

Най-четени