Опасения, че Китай трудно ще намали потреблението на енергия 01.03 | 17:49

Страната има амбициозни цели за намаление на потреблението на енергийни ресурси до 2015 година, но доколко те са адекватни?

От iNews.bg

Китай се опитва да намали потреблението на енергийни ресурси. През 2015 година потреблението трябва да бъде най-много еквивалента на 4 млрд. тона стандартни въглища годишно.

Данните обаче показват, че при липсата на контрол, след четири години китайската икономика ще потребява 5,1 млрд. тона въглища годишно. Информацията е от доклад на Китайската академия по инженерни науки.

"Икономиката в момента е в такава ситуация, че трябва да бъде преструктурирана. Високата цена на енергийните ресурси, лошата структура и ниската ефективност са сред големите проблеми за китайската икономика", се казва още в документа, публикуван на сайта на Министерството на околната среда в Китай.

Статистиката показва, че през 2010 година потреблението на енергийни ресурси в страната е около 3,25 млрд. тона еквивалент на обикновени въглища. Икономиката обаче се развива лавинообразно и потреблението се увеличава непрекъснато.

В доклада на Китайската академия по инженерни науки се посочва още, че за да бъдат изпълнени амбициите на правителството, трябва да се обръща повече внимание на природния газ, а местните власти да се обърнат към енергийноефективни технологии.

Водещи

Най-четени