Определят такса "смет" за фирмите в София по нов начин 05.09 | 12:48

В момента таксата се определя на базата на отчетната стойност на определените имоти. Това противоречало на ЗМДТ

От Ралица Стоянова

Такса "смет" за столичните фирми ще се определя по нов начин.

Административният съд в София отмени частично разпоредба на Столичния общински съвет за такса "битови отпадъци" в града, съобщават от съда.

В момента размерът на таксата се определя на базата на отчетната стойност на определените имоти. Становището на Съда е, че настоящият метод за определяне на дължимата такса от предприятията, които са сключили договори с фирми за събиране и извозване на смет, противоречи на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), пише Econ.bg.

Общинската наредба дава възможност на фирмите да преминат към пряко договаряне за боклука си и така да не заплащат на кметството дейностите по сметосъбиране и сметоизвозванe. Oт тази възможност се възползват над 90% от столичните предприятия, хотели и други.

Този метод обаче не освобождава фирмите от други два компонента от такса "смет" - за обезвреждането на отпадъците в депа и за чистотата на обществените територии. Начисляването им също е пропорционално на стойността на имотите, което именно е счетено от Административният съд за незаконосъобразно.

Предложеният метод за определяне на таксата е на базата на количествата генерирани отпадъци. Така фирмите, които изхвърлят по-малко смет, но са с по-високи активи, ще плащат по-малко, отколкото до момента.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) в определен срок.

Водещи

Най-четени