Опростява се редът на консултациите за екологична оценка 09.05 | 16:46

Наредбата се приема като част от промените в Закона за опазване на околната среда

От Ивайло Ачев

Правителството одобри промени в Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми. Те се налагат от влезлите в сила разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда от 2012 година, уточняват от Министерския съвет.

Промените се отнасят до условията, мерките и ограничения както в становищата по екологична оценка, така и в решенията, с които е преценено да не се извършва екологична оценка за планове и програми; наблюдението и контрола при прилагането на плана или програмата, в това число предварителното съгласуване на мерките за наблюдение с органите по прилагането на плана или програмата; съобразяването и прилагането на плана или програмата.

Останалите предложения касаят съобразяване с разпоредбата на чл. 3, буква "б” на Директива 2001/42/ЕО, актуализиране на приложения №1 и №2, както и за по-ясен ред при провеждане на консултациите по екологичната оценка и при оповестяване на постановените становища по екологична оценка и решенията за преценяване на необходимостта от екологична оценка.

Водещи

Най-четени