Остров до Антарктика се радва на огромно биоразнообразие 28.05 | 11:39

Голяма част от 1445-те документирани вида са ендемични или редки

От Елена Кирилова

Южна Джордия, последната спирка преди ледената пустош на Антарктика, има много по-голямо биоразнообразие, отколкото Галапагоските острови, съобщава Independent.

По повърхността на студените води, които обграждат острова живее огромна популация от диви животни, дори по-голяма от тази около Галапагоските острови, които предлагат доста по-добра околна среда и условия за живот.

Първото цялостно проучване на водите около Южна Джорджия, отвъдморка територия на Великобритания, разкри, че въпреки, че се намира само на 600 км от Антарктика, тя е населявана от 1445 документирани вида.

Голяма част от тях не се срещат никъде другаде по света, докато друга част са редки видове, в това число влизат морските таралежи, морските паяци, множество риби и ракообразни. Някои от тях, като синия кит, кашалота и кита убиец, се отличават с огромните си размери. Повече от половината морски слонове живеят в Южна Джорджия, която се явява и най-важното място за гнездене на кралските пингвини.

Поради това, че живеят в толкова студени води, по-голяма част от животните се развиват по-бавно, което прави екосистемата доста крехка и лесноунищожима.

Почти 1500 вида са били открити в региона, благодарение на различни проучвания и изследвания, проведени през последните 130 години.

Въпросът е там, че водолазите, които изследват видовете, населяващи водите около Южна Джорджия, все още не са сигурни точно колко вида животни живеят там. Ето защо тази година са предвидени още подводни спускания. Те ще бъдат направени от към южната страна на острова, която до момента е почти неизследвана. Това кара учените да вярват, че ще бъдат открити нови същества, които са непознати за науката.

Има няколко причини защо Южна Джоржия има толкова богата дива природа. Изследователите смятат, че това се дължи на отдалечеността на острова и липсата на човешка намеса. Сред останалите причина са възрастта на острова и позиционирането на водните течения, които транспортират хранителни вещества и нови видове животни от студени и топли води.

Южна Джорджия е на 45 млн. години, което е позволило развитието на нови видове и създаването на една по-различна екосистема.

Водещи

Най-четени