От 80 години се грижим за защитени видове 01.10 | 15:42

От точно толкова години има резервати у нас

От Гергана Златкова

Навършват се 80 години от обявяването на първите резервати в България, съобщиха от българския офис на природозащитната организация WWF.

Сред първите защитени територии у нас са резерватите "Парангалица" в Рила, "Горна Еленица - Силкосия" в  Странджа, "Баюви дупки" в Пирин и "Бистришко бранище" във  Витоша.

Опазването на резерватите е голямо предизвикателство, тъй като управлението им изисква добро познаване на естествените процеси, които протичат в старите гори, и засилено популяризиране на тяхното значение.

През последните години това предизвикателство е особено актуално за вековните иглолистни гори, в които влиянието на климатичните промени и на антропогенния натиск поставя под въпрос запазването на техните  изключителни екологични, социални и рекреационни функции, отбелязват природозащитниците.

Въпросът ще бъде поставен на конференция в Благоевград, която е с тема "Вековни иглолистни гори в Централна и Югоизточна Европа - ползи и проблеми при опазването им".

Целта на форума е да даде възможност на представители на научните среди,  държавните институции и природозащитните организации в България  и в Източна Европа да обменят научен и експертен опит за  особеностите и значението на старите иглолистни гори и да  очертаят необходимостта от бъдещи проучвания.

Водещи

Най-четени