От депо за ядрени отпадъци до "зелена поляна" 21.07 | 19:31

"Росатом" има план за изчистване на Колския полуостров

От Елена Коцева

Проект в сферата на радиационната сигурност в Мурманска област, Русия, ще позволи напълно да се изчисти територията на Колския полуостров от радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво.

Според този план полуостровът ще се превърне в "зелена поляна" и това ще стане до 2025 година, пише агенция Новости.

Планът е представен от директора на "Комплексна утилизация" към "Росатом" Анатолий Захарчев.

Проектът предвижда два етапа, наречени кафява и зелена поляна, съответно и два етапа за осъществяването му – до 2020 и до 2025 година. В края на проекта е предвидено да бъдат премахнати и всички ограничения за посещение на тази област.

Колският полуостров се намира в най-северната част на Русия. Граничи с Баренцово море на север и с Бяло море на юг и изток. Западната граница на Колския полуостров се разтяга по меридиана от залива Кола през езерото Имандра, езерото Кола и река Нива до Кандалакшския залив.

Полуостровът покрива територия от около 100 000 квадратни километра. Северният бряг е стръмен и висок, а южният е плосък. В западната част на полуострова има две планински вериги — Хибинския масив и Ловозерската тундра.

От дирекцията по екология в "Росатом" обявиха е, че имат план как да извършат изчистване на целия северозападен руски регион от ядрени отпадъци, което означава още две площадки за ядрени отпадъци. Ако това стане, то в тази част на Русия ще остане само една площадка за съхранение на ядрени отпадъци в селището Сайда Губа.

В момента там се съхраняват 40 единици ядрено гориво, като само тази година към тях ще се добавят още 7.

Това е около 33% от общото количество отработено ядрено гориво в целия северозапад. Предвидено е тази площадка да приема и съхранява ядрените отпадъци около 70 години. Според уверенията на Захарчев не съществува никаква опасност за населението, тъй като технологиите за съхранение за напълно безопасни.

Водещи

Най-четени