От пролетта започва серийно производство на български електромобили? 11.10 | 14:52

Заводът на "Литекс Моторс" ще има базата и технологията да произведе първите модели

От Деляна Петкова

От пролетта на следващата година заводът на "Литекс Моторс" в Ловеч ще има базата и технологията да произведе първите серийни български електромобили.

Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА, в началото на конференцията "Електрическите превозни средства като фактор за устойчиво градско развитие".

Пред iNews обаче от "Литекс Комерс" не пожелаха нито да потвърдят, нито да отрекат информацията, че готвят серийното производство на електрически автомобили в завода си край Ловеч. 

Министърът припомни, че ЕС прие стратегия за развитие на незамърсяващи превозни средства, а България вече нееднократно е заявявала желание да разработва електромобили. Секторът гарантира висока добавена стойност и конкурентоспособност, развитието и навлизането на тези превозни средства в градовете ще осигури по-чиста и защитена околна среда, а това ще повиши и качеството на живот, посочи министърът.

До две-три седмици столицата ще има и първата си станция за зареждане на електромобил, стана ясно само преди ден. Вчера беше награден и победителят в студентското състезание за проект за електромобил.

Днес Трайков отново потвърди и ангажимента на държавата за подкрепа на сектора. Конкретно за "Литекс Моторс" бъде подпомогнато изграждането на пътна инфраструктура до завода, тъй като това е проект за инвестиция "клас А".

Междуведомствена работна група пък обсъжда как да популяризира електрическите коли сред хората. Сред предлаганите стимули са облекчаване на таксите при първоначална регистрация на автомобила, възстановяване на ДДС при закупуване на електромобил и въвеждане на преференциален режим на движение и паркиране в населени места.

Какви други облекчения ще бъдат предлагани - ще стане ясно по-късно, обясни още Трайков.

Водещи

Най-четени