Отвориха зоологическа градина за микроби в Амстердам 01.10 | 16:19

Зоопаркът е за две трети от живите организми на планетата

От Цанка Донкова

Макар че вируси, мицети и бактерии често се свързват с болестите, но те също са много важни за нашето оцеляване и ще играят все по-голяма роля за бъдещето на човечеството и на планетата. Всъщност малките същества, съставляващи две трети от живите организми на Земята. Това е и причината да отвори врати първата "интерактивна зоологическа градина за микроба" в света. Тя се намира в Амстердам и се нарича "Микропия", предаде FP.

Идеята за този необикновен зоопарк е на Хайг Балиан, директор на Кралската зоологическа градина в Амстердам "Артис". Начинанието на стойност 10 милиона евро е отнело дванайсет години работа.

"Почти всички зоологически градини обикновено показват само част от природата и това са предимно големите животни", обяснява Хайг Балиан и добавя, че идеята им е да покажат микроприродата. Балиан твърди, че значението на микробите винаги е било подценявано още от времето, когато са били наблюдавани за първи път през 17-ти век от холандеца Антони ван Льовенхук, сочен за баща на микробиологията.

По-голямата част от зоопарка, който е първият по рода си в света, прилича на лаборатория. Няколко реда микроскопи, свързани с огромни екрани, показват всевъзможни видове микроорганизми.

През прозорец посетителят може да наблюдава истинска лаборатория, в която се отглеждат различни видове микроби или да се изправи пред гигантски модел на вируса ебола, който в момента сее смърт в Западна Африка.

С помощта на 3D микроскоп може да се наблюдава възпроизводството на микробите. Микробен скенер посочва броя на живеещите в тялото ни микроби.

За влюбените е инсталиран "Kiss-o-Meter", който изчислява броя на микробите, които те са обменили помежду си, целувайки се.

"Известно ли ви е, че в устата ви живеят 7000 вида микроби? Или че 70 типа мицети живеят върху петата ви?", пита с усмивка г-н Балиан, допълва БТА.

Водещи

Най-четени