Откриха екопътека на Кирилова поляна в Рила 28.06 | 13:58

Екопътеката е наречена "По следите на Рилския ревен и Рилската иглика"

От Андриян Георгиев

Екопътека "По следите на Рилския ревен и Рилската иглика" бе открита днес на Кирилова поляна, над Рилския манастир, съобщава БТА.

Пътеката е обособена в района на Кирилова поляна- Тиха Рила - Рибни езера. 

Основната цел на проекта е да се създадат условия за развитие на устойчив екотуризъм, запознаване на посетителите с разнообразието и местообитанията на защитените растения на територията на природен парк "Рилски манастир". 

Рилският ревен е рядък вид, включен в Червената книга на България. Рилската иглика е вид, който се среща само в България и то само в Рила планина.

Средствата за финансиране на проекта в размер на 10 212 лв. бяха събрани по време на дарителската кампания на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш" през 2010 г. Тя се проведе за втори път и подкрепи 30 проекта в областите здравеопазване, социална сфера, опазване на околната среда, култура и образование.

Продължителността на маршрута е приблизително 5 часа. По него се срещат 63 вида тревисти растения, уточниха от Природен парк "Рилски манастир".

Новата екопридобивка бе открита от инж. Вангел Аврамов - директор на Природен парк "Рилски манастир", и Ани Ангелова - изпълнителен директор на Райфайзен банк - България.

Водещи

Най-четени