Откриха център за обучение на специалисти към парк "Рилски манастир" 08.05 | 14:56

В центъра са инвестирани 200 хил. лева, от които 150 хил. идват от Германия

От Андриян Георгиев

С тържествена церемония и водосвет към природен парк "Рилски манастир" беше открит Национален център за професионално обучение на специалисти и мениджъри в защитените територии.

Центърът е реконструиран и оборудван по съвместен проект на Природен парк "Рилски манастир" и Университета "Лойфана" в Люнебург (Германия). Той е финансиран от Германската федерална екологична фондация (DBU).

Игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий заяви, че управлението на Светата обител ща продължи да  подкрепя и в бъдеще всяко добро начинание, свързано с опазването на природния дар в района на Рилския манастир. Епископ Евлогий подари на Националния център икона на създателя на Рилския манастир Св. Иван Рилски.

Центърът се помещава по пътя за Светата обител, в ремонтирана и обновена двуетажна сграда, собственост на Горското стопанство.

Сградата е напълно обзаведена и снабдена с  мултимедия за престоящите обучения.

Днес (8 май) започна и първият семинар в нея, в които ще участват лектори от Германия, Румъния, екоминистерството, Изпълнителната агенция по горите, на който ще бъдат обсъдени възможностите за  кандидатстване по европейски програми.  От немската финансираща организация DBU съобщиха, че  стойността на националния център е 200 хил. лв., от които 75  хил. евро са от немска страна, а 50 хил. лева от държавния бюджет. 

Водещи

Най-четени