Откриха шведската Атлантида 29.01 | 13:05

Уникални находки лъснаха на дъното на Балтийско море

От Антония Михайлова

Шведски водолази откриха рядка колекция артефакти от каменната ера, погребани дълбоко в Балтийско море. Археолозите смятат, че откритите предмети са принадлежали на шведски номади, живели преди 11 000 години.

Откритието може да свидетелства за едно от най-старите селища, откривани някога в Скандинавия. Някои от реликвите са толкова добре съхранени, че находката била кръстена "шведската Атлантида". Учените смятат, че част от сушата може да е била погълната от морето по същия начин, както и митичния остров в Атлантическия океан.

Артефактите са открити от проф. Бьорн Нилсен от университета на Содертон и екип от университета на Лунд по време на археологическо гмуркане край бреговете на Скания, Южна Швеция.

На дълбочина 17 метра Нилсън и екипът му открили дърво, оръдия от кремък, животински рога и въже, съобщава Daily Mail. Сред най-забележителните предмети бил харпун от животински кости и кости на зубър. Зубрите са предци на съвременния рогат добитък, живели на територията на Европа. Смята се, че последният зубър е убит в Полша през 1919 г.

Находката представлява особена ценност, тъй като ще позволи да се установи датата на създаването и използването на дадените предмети.

Много от артефактите се оказали добре съхранени, тъй като са се намирали в безкислородна среда.

Гмуркането на учените било част от тригодишна програма по разкопки, частично финансирани от Шведския национален съвет по наследството. Археолозите се надяват да открият и гробище в региона, което да потвърди пребиваването на древни хора на територията.

Атлантида, както е прието да се смята, е била голям остров или дори континент в Атлантическия океан, потънал и изчезнал фактически мигновено. Доказателства за съществуването на тази подводна цивилизация обаче досега не са откривани и мнозина твърдят, че Платон или си я е измислил, или тя не е била разположена в Атлантическия океан.

Други са склонни да мислят, че потъналият остров е разположен близо до остров Санторини край гръцките брегове. Нилсен бързо отхвърлил претенциите, че следите от откритото от тях селище е "шведската Атлантида", като подчертал, че племената, живели на територията на съвременна Швеция по това време, са водили номадски начин на живот. Това означава, че селището не е съществувало постоянно на това място, за разлика от митичната Атлантида.

1176260

Водещи

Най-четени