Отличие за застрашената средностаропланинска овца 10.10 | 16:39

Едно от агнетата от застрашената порода спечели медал "Шампион на породата"

От Андриян Георгиев

Природен парк (ПП) "Българка” спечели медал на IX-ото Национално изложение по животновъдство, провело се в Сливен, съобщават от пресслужбата на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).  

ПП "Българка” се представи с три женски агнета от рядката и застрашена от изчезване порода "Средностаропланинска овца”. Животните са част от сертифицирано стадо, което се отглежда по Оперативна програма "Околна среда” на територията на парка.

Комисия от 10 експерти, представители на държавни и неправителствени структури, работещи в сферата на животновъдството, отличиха едното агне с медал "Шампион на породата”. Дирекцията на парка участва за първи път в Националното изложение и се пребори с 31 развъдни организации, които се представиха с над 300 овце от различни породи.

Средностаропланинските овце са много ценени заради добрите качества, които притежават. Те се адаптират лесно към суровите климатични условия, подвижни са и имат добре развит инстинкт за самосъхранение. Резистентни са към простудни и някои паразитни заболявания.

Изключителен интерес по време на изложението беше проявен и към специално изработените одеяла от вълната на рядката порода овце.  

Водещи

Най-четени