Отлична оценка за изпълнението на ОП "Околна среда" 06.01 | 13:34

Проверка показва само 0,11% неточности в общо 52 проекта по програмата

От Ивайло Ачев

Добра оценка за изпълнението на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) даде Изпълнителната агенция "Одит на средствата от ЕС", съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В проверката са влезели 52 проекта, за които са изплатени 38 млн. лева. Според заключението на доклада има значително подобрение във финансовия контрол. Установени са неточности само в 0,11% от заявленията за изплащане на средства по 52-та проекта при допустима граница 2%. Неточностите обхващат изплащането на 41 хил. лева.

В средата на 2009 г. по оперативната програма имаше под половин процент усвояемост, а в края на 2011 г. процентът е вече единайсет. През настоящата година се очаква да се договорят всички средства по програмата, а реалните плащанията към бенефициентите да надхвърлят 20 на сто.

Същевременно МОСВ вече е подало за одобрение от ЕК два от най-големите проекти у нас по ИСПА (Инструмент за структурни политики за предприсъединяване ) – за водната инфраструктура в Пловдив и Добрич. Проектът в Пловдив е на стойност 145 млн. лева, а този в Добрич – 115 млн. лева.

В Пловдив по план ще се реконструира градската пречиствателна станция като изгради инсталация за отстраняване на азота и фосфора от отпадните води, ще рехабилитира механичното стъпало за пречистване и така ще спомогне за подобряването на състоянието на река Марица. Ще се осигури и третирането на утайките чрез подготовката им за използване в селското стопанство.

С подмяната на 19 километра канализация в Пловдив ще се преустанови редовното наводняване на приземните етажи в ниската част на града.

В Добрич ще се направи пълна рехабилитация на водоснабдителната система с реконструкцията на 77 километра водопровод. По проекта ще се реконструират и над 4 километра канализационни колектори, три канално- помпени станции и ще се модернизира пречиствателната станция за отпадъчни води край Врачанци, което ще подобри състоянието на природата в този район.

До момента по ИСПА са подадени общо шест големи проекта, всеки от които е на стойност над 100 млн. лв. и затова се изисква одобрението им и от Европейската комисия. Най-големият проект е за софийските отпадъци – 360 млн. лв., останалите са за изграждане на ВиК мрежи и пречиствателни станции във Враца, Габрово, Пловдив и Добрич. В най-скоро време МОСВ ще изпрати за оценка в ЕК и проекта на Асеновград.

Водещи

Най-четени