ПП "Зелените" призовават за решаване на проблема с отпадъците 06.05 | 14:22

„Нашият боклук не е нечий друг проблем", припомнят още те

От Кремена Бедерева

"Нашият боклук не е нечий друг проблем” - така е озаглавена декларацията на ПП "Зелените" относно почистването и управлението на отпадъците в България. От "Зелените" разпространиха до медиите писмо, в което призовават българското правителство и българските граждани да насочат усилията си към трайно и устойчиво решаване на проблемите с битовите отпадъци.

"От десетилетия в България битовите отпадъци се управляват много неефективно като се пилеят парите на данъкоплатците, хабят се ценни ресурси и се уврежда околната среда и здравето ни. Няколко примера за това:

1. Според залегналата в европейското законодателство йерархия за управление на битовите отпадъци, най-много усилия трябва да се насочват към предотвратяване образуването на отпадъци, повторната им употреба и разделното им събиране и рециклиране, а само в краен случай да се прибягва до депониране. Българските правителства пренебрегват тази йерархия и изразходват наличните бюджетни и европейски средства за най-ниското и неблагоприятно стъпало от йерархията - изграждането на депа, при което се погребват ценни суровини и се съсипват огромни площи плодородни земи.

2. Въпреки грешно поставения приоритет върху изграждането на депа за битови отпадъци, голяма част от общините все още нямат такива, а продължават да използват сметища, неотговарящи на никакви стандарти за безопасност. Тези сметища са истинска бомба със закъснител, която освен, че реално може да "избухне”, може да причини огромни замърсявания на повърхностните и подземни води. За много от сметищата не се планира адекватна рекултивация.

3. В настоящия си вид Закона за управление на отпадъците не залага създаването на смислени и амбициозни програми за предотвратяване на отпадъците, което обрича на неуспех този най-лесен и смислен начин за справяне с отпадъците.

4. Разделното събиране на отпадъците е разковничето за успеха на всяка устойчива система за управление на битови отпадъци. Понастоящем в системата за разделно събиране има много неизяснени компоненти и слаб контрол, което води до липса на ефективно разделно събиране в много общини и отчитане само "на хартия” на големи количества разделно събрани и рециклирани материали.

5. Липсват финансови стимули и санкции, които да подтикнат гражданите към разделно събиране – от една страна гражданите плащат една и съща такса, независимо дали изхвърлят отпадъците си разделно или не, а от друга страна не се санкционират, когато не използват по предназначение кофите за разделно събиране.

6. Приходите от такса смет често се използват за закърпване на бюджетни дупки, вместо да се инвестират в устойчиви методи за управление на отпадъците. Това води до избор на краткосрочно най-евтините методи за управление, които обаче в дългосрочен план са винаги много по-скъпи и увреждащи околната среда и здравето ни.

7. Образователните кампании, свързани с отпадъците, се провеждат епизодично и не достигат до всички граждани.

8. Управлението на отпадъците се осъществява без провеждането на обществен диалог и контрол, което е една от причините за наблюдаваната неефективност.

ПП "Зелените” работим активно за прилагането на концепцията "Нулеви отпадъци”, според която проектирането и управлението на продуктите и процесите трябва да става по начини, драстично намаляващи обема и елиминиращи токсичността на отпадъците, при което отпадните продукти от едни процеси са ресурси за други. Така се елиминира се нуждата от изгаряне (инсинериране) или погребване (депониране) на ценни ресурси, а първичните ресурси на Земята се запазват за идните поколения.

Водени от тези принципи, "Зелените” предлагат няколко решения и политики, които вярваме, че ще направят чистотата нормално състояние на градската ни среда и на уникалната ни природа като задължително спазване на йерархията на управление на отпадъците като всяко отклонение от йерархията се подлага на широк обществен дебат; промяна на такса "смет” в зависимост от реално изхвърлените количества смесен битов отпадък и реално събиране на глобите, предвидени в закона, както за незаконно изхвърляне на отпадъци и замърсяване на обществени места, така и за неправилно разделяне или смесване на отпадъците.

Решаването на проблема с отпадъците е сложен и труден процес, който, без активното и осъзнато отношение на всички български граждани и институции, е обречен на неуспех. Затова, призоваваме всички българи на 12 май да се включат в почистването на нерегламентираните сметища. А за да не се появят тези сметища отново само след няколко седмици, призоваваме всички институции, медии и граждани да работят целогодишно за създаване, популяризиране и прилагане на устойчиви модели за управление на отпадъците. Защото нашият боклук не е нечий друг проблем", се казва в декларацията на ПП "Зелените".

Най-четени