Павлова: Трябва да решим проблема с водоснабдяването 03.12 | 12:22

У нас функционират и са в процес на строителство 300 пречиствателни станции

От Ралица Стоянова

В момента в страната функционират и са в процес на строителство около 300 пречиствателни станции за отпадъчни води. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на конференция за състоянието и предизвикателствата в сектора. 

Надявам се участниците в следващото издание на конференцията да говорят за интегрирани водни проекти, заяви Павлова. Тя посочи, че трябва да се мисли не само за екологията и пречистването на отпадъчните води, а и за решаване на проблема с водоснабдяването на населението, информира ММРБ.

"Съвместно с Министерството на околната среда и водите разработихме водна стратегия, която ще ни даде посоката на работа, за да подобрим състоянието на сектора", каза Павлова при откриването на форума. "Работим и по много важна наредба за проектиране и изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води", допълни тя. Регионалният министър отбеляза, че изготвянето ѝ се е забавило повече от 6-7 години, което означава, че е необходимо раздвижване в сектора.

Павлова съобщи, че се променя подхода  на работа по създаването на нормативния  акт. В него няма да залагаме конкретни технически параметри, а ще посочим граници, в които проектантите да се вместват при проектиране на пречиствателни станции за отпадъчни води. Така ще се осигури гъвкавост и възможност за използване на нови технологии и няма да се налагат чести промени в документа заради иновации в сектора. Очакваме наредбата да бъде готова  до края на годината, допълни министърът.

Съдействие  при изготвянето ѝ ще бъде търсено от експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия по отношение на  техническата част. Регионалният министър обърна внимание на малкия брой студенти, дипломиращи се в областта на ВиК – между 40 и 50 на година и посочи, че това може да доведе до недостиг на специалисти в сектора. 

Водещи

Най-четени