Пак поискаха закриването на сметището в Суходол 10.04 | 13:20

Цялата концепция за третирането на отпадъци в Европа е сбъркана, твърдят на протестно събрание в квартала

От Деляна Петкова

Всеки втори човек в кв. "Суходол” в София умира от рак заради близкото сметище. Това каза Венцислав Божилов, председател на Сдружението "Защита здравето и живота на населението и околната среда”, цитиран от Агенция "Фокус".

Божилов е и главен организатор на протестното събрание срещу сметището, организирано днес в квартала. Той обясни, че още през януари е участвал в заседание на парламентарната комисия по петиции към Европейския парламент. Исканията му са предизвикали реакция у евродепутати.

Според Божилов цялата концепция за третирането на отпадъците в Европа е сбъркана, а българското правителство се ръководи от нея. Със сметището в кв. "Суходол” се нарушават всички европейски директиви за отпадъците, а това се е случило и при вчерашното почистване на столицата, твърди още той.

"Този ленински съботник е в нарушение на подписаните от България директиви на ЕС за разделното събиране, рециклиране, обезвреждане, а чак след това събиране на отпадъци и хвърлянето им на бунището в кв. "Суходол”, коментира Божилов и допълва, че правителството умишлено нарушава директивите, а от страна на медиите има информационно затъмнение.

"В "Суходол” всеки втори човек умира от рак. Същото се случва и с хората, живеещи близо до бунищата в Неапол и Рим в Италия. Кой ще плаща за лечението на тези хора?”, попита Божилов.

Необходимо своевременно закриване и саниране на суходолското сметище, а ако то не се санира, ще продължи да отделя вредни емисии в следващите 40-50 години. "Вредностите не спират до Околовръстното шосе, а стигат и до центъра на София”, добави Божилов.

Протестното събрание ще приключи с изготвяне на декларация, с която ще искат затварянето на сметището. По думите на Божилов тя ще бъде внесена в Народно събрание, Министерски съвет и ще бъде изпратено копие и до президента.

Водещи

Най-четени