Панели, които плават в езера и морета... 19.05 | 17:05

Тези, които първи посрещат слънцето, развиват най-добре потенциала на слънчевата енергия

От Филипа Тодева

Произведената електроенергия от слънцето може да има различни приложения, а развитието на технологиите дава широко поле за въображение. Ако доскоро бе новост поставянето на слънчеви панели върху покривите на къщите, то днес това е нещо съвсем в реда на нещата. Може би само след година, или дори след месеци и плаващите слънчеви електроцентрали ще са нещо толкова обикновено, но сега те все още предизвикват възхищение.

Само преди по-малко от месец японската компания Kyocera завърши строителството на две огромни плаващи слънчеви електроцентрали в езерата Нашихира и Нигашири в Като Сити, Япония. Сега в морския залив Ямакура добива очертания най-големият в света плаващ соларен парк. Съоръжението ще е с капацитет 13.7 мегавата, а площта му ще се равнява на 20 футболни игрища.

Слънчеви електроцентрали в езера

Според съобщение на Kyocera Corporation и Century Tokyo Leasing Corporation, които са партньори в проекта за двете плаващи слънчеви централи, общото количество на произведената електроенергия ще достига до около 3300 Мвтч годишно и ще осигурява електроенергията на близо 920 домакинства.

Огромните плаващи електроцентрали са привлекателни и което е по-важно, сигурни варианти за производство на електроенергия в контекста на неопределеността, която се създаде след аварията на АЕЦ "Фукушима 1" през 2011 г. Освен това във водата слънчевите централи са разположени така, че може да генерират повече електроенергия, отколкото по покривите на зданията, тъй като постоянно се охлаждат от водата под тях.

Слънчевите централи в езерата Нашихира и Нигашири са изградени от 11 256 модула от по 255 вата от компанията Kyocera, които да построени на полиетиленова платформа с висока плътност на монтажа и както се съобщава могат да издържат на тайфун. Смята се, че подобно строителство над водата може да намалява изпарението на водата и спира растежа на водорасли в езерата. Тези два фактора не са без значение за страната, в която има дефицит на прясна вода.

Фотоволтаици в морето

Решението за изграждане на фотоволтаичната инсталация в морето се корени във факта, че на гъсто заселените японски острови няма подходящ терен, а освен това цената на парцелите е изключително висока. Плаващото съоръжение ще съдържа 50 хиляди модула, които благодарение на охлаждането от морската вода ще функционират с по-висока степен на ефективност от слънчевите електроцентрали на сушата. За основа на морската инсталация служат единствено закотвени понтони, докато на сушата се полагат специални основи. Понтоните се доставят от френската компания Ciel et Terre, базирана в град Лил.

За разлика от реализираните до момента подобни проекти в САЩ и Япония, соларният парк ще бъде инсталиран не във вътрешен воден басейн, а в морски залив. Това повишава изискванията към модулите. Те трябва да издържат на огъване, за да не се повредят при силно вълнение и да са и водоустойчиви, за да се избегнат фатални къси съединения. Това означава, че уплътнителните материали трябва да издържат на корозивната сила на морската вода.

Соларните клетки за плаващата електроцентрала се доставят от Kyocera, един от най-големите производители в световен мащаб, а финансирането се осигурява от Century Tokio Leasing Corporation. Очаква се соларният парк, намиращ се край бреговете на префектурата Чиба, да започне да генерира електричество през 2016 година. Съоръжението ще бъде свързано с електропреносната мрежа посредством подводен кабел.

....и в пречиствателна станция

Неотдавна в Джймстаун, Южна Австралия беше също пусната плаваща слънчева електроцентрала. Произведената от нея електроенергия ще се използва за работата на пречиствателните станции за отпадни води. Самата слънчева централа плава в канализационен басейн. Според авторите на проекта, компанията Infratech Industries от Сидни мощността на централата е 4 Мвт., а изграждането е струва 9,5 млн. долара, но тя ще произвежда 57 процента повече електроенергия от наземните електроцентрали. Произведеното количество електроенергия ще е достатъчно за пълно удовлетворяване на нуждите на пречиствателната станция. В този проект за повишаване на енергината ефективност и рентабилност компанията Infratech съчетава процесите на концентрация на топлина и охлаждане. Водата се използва като средство за намаляване на загубите на мощност, предизвикващо се от прегряване на слънчевите панели.

Водещи

Най-четени