Папата: Проблемите с климата са плод на страстта ни към удоволствия 22.06 | 12:59

Според Светия отец нашият начин на живот ще остави бъдещите поколения в мръсотия

От Антония Михайлова

Папа Франциск призова незабавно да изменим своето поведение и да се борим с глобалното затопляне, за да спасим околната среда. Призивът бил отправен в енцикликата Laudato Si за изцелението на общия ни дом.

Светият отец заявил, че вредата от нашия начин на живот ще остави бъдещите поколения в свят на мръсотия. Речта му, както и поясненията на пресконференция във Ватикана са изложени от Los Angeles Times.

В своята енциклика папа Франциск имал предвид тези, които отричат влиянието на човешкия фактор върху измененията на климата. Той уверил католиците, че климатът на планетата наистина се затопля и че това е разплата за нашето желание да получаваме моментно удоволствие.

Той наблегнал на това, че хората стават все по-самовлюбени, по-отдалечени от природата и обладани от техническите новости.

"Предсказанията за Страшния съд не бива вече да се възприемат с ирония или пренебрежение. Не можем да оставим бъдещите поколения сред боклуци, опустошения и мръсотия. Потребителството, отпадъците и изменението на околната среда стесняват възможностите на планетата и нашият съвременен начин на живот може само да ускори катастрофата", написал Франциск в своето послание. Той призовал паството да измени начина си на живот.

"Никой не казва да се връщаме в каменния век. Но ние трябва да забавим темпото и да погледнем на действителността под друг ъгъл, да отбележим позитивния и устойчив прогрес, който е бил постигнат, но също да възстановим ценностите и великите цели, загубени поради нашите необуздани желания за разкош", написал папата.

Позицията на Светия отец веднага била критикувана от климатичните скептици и консерватори. Те изразили надежда, че нещата няма да стигнат до лобиране на папата на близката конференция на ООН по климата в Париж.

Мнозина също се усъмнили в правото на Католическата църква да се намесва във въпросите на политиката и още повече – на науката, в чиито компетенции е изменението на климата. Представители на църквата контрирали тези нападки, като отбелязали, че са в правото си да разсъждават за всичко, което се намира в публичната сфера, а скептиците имат избор – да се вслушват или не.

Водещи

Най-четени