Парк "Витоша" се сдоби с нов директор 24.02 | 17:14

Снежана Петрова сменя Тома Белев, който управляваше парка от 1999 година

От Ивайло Ачев

Директорът на природен парк "Витоша" Тома Белев ще бъде заменен от Снежана Петрова, стана ясно от съобщение на организацията "За да остане природа в България".

Белев напуска поста си след като Петрова успя да спечели конкурс, обявен по действащия в момента Закон за горите. Конкурсът беше за 16 директорски места в горския сектор, включително и за природните паркове у нас, напомня организацията "Природа за хората и регионите".

От резултатите от всички конкурси за директорските места в различните природни паркове у нас става ясно, че местата си запазват директорите на парк "Врачански Балкан" и парк "Русенски лом", а все още не ясно положението при парк "Шуменско плато".

Досега Снежана Петрова е работила във фирма "Агролеспроект". Тя е специализирала в изготвянето на паркоустройствени проекти и планове за управление на защитени територии.

Резултатът от конкурса не се хареса на "За да остане природа в България". От коалицията смятат, че Изпълнителната агенция по горите се е поддала на натиска от Българска федерация по ски и затова Белев е сменен. Те напомнят, че в момента се готвят промени в Закона за горите, които да улеснят строежа на ски съоръжения.

От своя страна "Природа за хората и регионите" контрира, че Тома Белев вече над 13 години управлява парк "Витоша" и по време на управлението му има тъмни петна – например определянето на защитените по НАТУРА зони в парка. От "Природа за хората и регионите" посочват, че парк "Витоша" е в окаяно състояние, а реално ски сезон на Витоша тази година няма.