Парковете "Златарица" и "Самоводене" ще дават ток на 2 хил. домакинства 08.03 | 19:37

Инвестицията е на стойност 154 млн. евро

От Ивайло Ачев

154 млн. евро е най-голямата корейска инвестиция в България. Това са фотоволтаичните паркове "Златарица" и "Самоводене".

Въвеждането им в експлоатация е поредна стъпка към постигане на целите на страната ни за 16% дял на енергията от ВЕИ в общото крайно потребление на България до 2020 година. Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова на официалната церемония по въвеждане в експлоатация на двете инсталации в село Самоводене, Велико Търново.

Инсталациите са изградени от двете корейски компании SDN Company и KOSEP. Общата мощност на парковете "Златарица" и "Самоводене" е 42 мегавата и годишно производство на електроенергия от 61 320 мегаватчаса, които ще осигуряват електроенергия за около 2000 домакинства. Според зам. министър Хубенова инсталациите допринасят за съществено за постигане на целта за намаляване на вредните емисии в атмосферата, които се очаква да бъдат около 26 000 тона годишно.

Повече от 740 български специалисти са били ангажирани с реализацията на проекта. Местните фирми подизпълнители наброяват 40 и за извършените дейности са получили над 37 млн. лева. Очаква се за целия жизнен цикъл на проекта над 10 млн. лева да постъпят в общинския бюджет

Този проект единствен до момента е получил лиценз от ДКЕВР за производство на фотоволтаична енергия и има договор за изкупуване от НЕК.

Водещи

Най-четени