Парниковите газове ще скочат с 50% до 2050 година, казват от ОИСР 15.03 | 18:23

Дотогава в света ще се използва 80% повече енергия

От Вероника Стойновска

Днес (15 март) Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) издаде доклад, от който стана ясно, че до 2050 г. глобалната икономика ще бъде четири пъти по-развита отколкото сега, а светът ще използва около 80% повече енергия.

"Освен ако глобалният енергиен микс не се промени, изкопаемите горива ще доставят над 85 на сто от цялата енергия през 2050 г., което означава, че ще се повишат с 50% емисиите парникови газове и ще се влоши значително замърсяването на градския въздух", уточни ОИСР.

Енергийният микс няма да бъде много по-различен от днешния – по-голямата част от енергийните източници ще бъдат нефта, въглищата и природният газ, а само 10 на сто – от възобновяеми енергийни източници, част от които са биогоривата.

В зависимост от емисиите въглероден диоксид се предполага, че до 2100 г. температурата на Земята ще се покачи с 3 до 6 градуса по Целзий при световно приетата допустима норма от 2 градуса на година.

Финансовите последици от бездействието ни биха довели до 14% загуба от потреблението на глава от населението на Земята, както и до удвояване на случаите на преждевременно родени мъртви деца до 3,6 милиона годишно.

Водното потребление ще се увеличи с 55% поради нарастващото търсене на преработваща промишленост или за домашна употреба, което ще доведе до положение, в което 40 на сто от населението на света ще живеят край речните басейни, а растенията и животинските видове ще намалеят с 10 процента.

За да се предотврати глобалното затопляне, през 2013 г. ще бъдат предприети действия относно подготовка за създаване на световен пазар за търговия на въглероден диоксид, както и трансформиране на енергийния сектор на такъв с ниски емисии на въглероден диоксид, както и внедряване на нови технологии. За жалост тези планове най-вероятно няма да могат да бъдат осъществени до 2020 г.

Мерките срещу замърсяването на въздуха не само ще спомогнат за намаляване на парниковите емисии, но и ще ни предпазят от хронични скъпоструващи здравословни проблеми.

Сегашните ограничения на въглеродните емисии са крайно недостатъчни за ограничаването на покачващата се температура - следователно са необходими решителни действия на национално ниво, препоръчва ОИСР.

Най-евтината политика, насочена към климатичните промени, е да се определи световна цена на въглерода, което ще доведе до редица национални и регионални схеми за търговия.

Тези прогнози изискват спешна необходимост от ново мислене, чрез което да намалим риска от необратими промени за човечеството.

Водещи

Най-четени