Перем с грижа за рибите 15.12 | 14:47

ЕП одобри предложението за намаление на фосфатите в перилните препарати

От iNews.bg

Перилните препарати и таблетките за миялните машини, продавани в ЕС, трябва да бъдат без фосфати, гласуваха европейските депутати. Решението беше одобрено с гласовете на 631 депутати, 18 се обявиха "против", а четирима се въздържаха.

Сега това предложение се нуждае от одобрението на Съвет на министрите, за да се превърне в закон, става ясно от съобщение на пресцентъра на Европейския парламент.

Идеята е от 1 юни 2013 година стандартна доза перилни препарати да съдържат най-много 0,5 грама фосфати. До 2017 година това количество трябва да намалее до 0,3 грама в стандартна доза прахове.

Някои държави в ЕС вече въведоха мерки за намаляване на фосфатите, особено в праха за пране. След приемането на предложението мярката обаче ще стане задължителна за всички членове на общността.

Какъв обаче е проблемът с фосфатите? Те помагат за по-доброто изпиране на дрехите ни, особено при твърди води. Но в същото време оказват много вредно въздействие на околната среда и убиват рибните популации и други водни животни. Най-тежко засегнати са Балтийско море и река Дунав.

Не винаги е възможно филтрирането и пречистването на водите от вредните фосфати.

Водещи