Пет вида акули ще плават по-спокойно 14.03 | 14:24

Международната общност гарантира защитата им. За природозащитници решението е историческо

От Диана Цветкова

Международната общност потвърди защитата на 5 вида акули, застрашени заради свръхриболов.

В последния ден на срещата си в Банкок 178-те страни членки на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове потвърдиха защитата на дългокрилата акула, три вида акули чук и селдовата акула, както и на скатовете манта.

Редица страни, сред които Япония, се опитаха да възобновят дебатите за някои защитени видове, но опитите им се провалиха. А природозащитници определиха постигнатото решение като историческо.

"Това е най-важният ден в 40-годишната история на конвенцията", заяви Сюзън Либерман от неправителствената организация Пю, цитирана от БТА.

Според Карлос Дрюс от Световния фонд за дивата природа това е "исторически момент, в който науката спечели битката с политиката"

На предишната среща на конвенцията през 2010 г. предложенията за защита на акулите, за чиито перки се плащат огромни суми в Азия, не бяха приети.

Петте вида акули, както и скатовете манта, улавяни от рибари заради хрилете им, този път обаче бяха вписани в анекс 2 на конвенцията, която позволява да се регулира търговията с даден вид, за да се попречи на свръхексплоатацията му.

Голямата бяла акула, китовата акула и гигантската акула са сред рибите, защитени от конвенцията, но в действителност никога не са били обект на свръхексплоатация.

Водещи

Най-четени