Пет държави правят "Европейска Амазония" 31.03 | 09:38

Австрия, Хърватия, Унгария, Сърбия и Словения ще работят по създаването на резервата

От Елена Кирилова

Пет централноевропейски държави подписаха споразумение за създаване на трансграничен природен резерват в район, известен като Европейската Амазония, пише The Independent.

 Декларацията е подписана от Австрия, Хърватия, Унгария, Сърбия и Словения и е първата стъпка към създаването на защитена територия, разгръщаща се в пет държави. Подписите под споразумението бяха сложени на 26 март по време на среща на министрите на околната среда на съответните страни, съобщават от WWF.

Резерватът ще бъде "първият в региона и първият създаден от пет страни", подчерта унгарският министър на селските райони Шандор Фазекаш по време на срещата, която се състоя в близост до Будапеща, в района, който ще се намира на територията на резервата.

Този район е наречен "Европейската Амазония" заради богатото си биологично разнообразие.

Резерватът ще бъде най-голямата европейска речна защитена територия и ще покрива площ от 700 км по поречието на реките Дунав, Драва и Мура. Общата територия ще бъде над 800 хил. кв. километра.

Тя включва редки заливни гори и речни осрови. Освен това е дом на най-голямата в Европа популация на гнездещи двойки морски орли, както и на видове като малката рибарка, черния щъркел и видрите.

Водещи