Пет общини в страната ще се снабдят със специални депа за отпадъци 15.03 | 14:06

Вижте къде има вредни и отровни опасни бои, и лакове

От Теодора Кокаланова

В пет български общини предстои изграждането на специални депа за опасни отпадъци, съобщават от Министерството на околната среда и водите. В момента такива отпадъци и отрови се унищожават в Севлиево, Русе, Пловдив и извън страната, а процедурата е изключително скъпа.

Опасни вещества има в боите и лаковете. Луминисцентните лампи, които съдържат живак също представляват заплаха. А именно в старите монитори, кинескопи, както и батериите, има олово, кадмий и живак. Ако искате да ги унищожите трябва да ги предадете на специални пунктове. В София има такива места, но не и в страната.

В стари металургични и химически лаборатории от десетилетия се съхраняват хиляди шишенца и тубички с отрови. За унищожаването им обаче за съжаление няма кой да плати, тъй като междуведомствената комисия за бедствия и аварии не разполага с необходимите средства. Процедурата включва още и намеса на специализирани фирми, които да унищожат вредните химикали.

Според Емил Димитров, главен секретар на Областната управа в Плевен някои отпадъци са събрани на едно място, което улеснява процедурата, но други стоят безстопанствено в химически лаборатории, предаде bTV. 

Водещи

Най-четени