Пещерняк, спасил кучетата край Карлуково: Сметищата в пещерите са бомба със закъснител! 03.05 | 17:32

Водите са бактериално заразени, местните сами се тровят, твърди Яни Макулев

От Ани Романова

Миналата седмица пещерняци от клуб "Хеликтит” заедно с екип на Фондация "4 лапи", извадиха две кучета от небезизвестната "Кучешка дупка" край с. Карлуково, за което първи съобщи Inews.bg. Това не е първата подобна акция – преди две години същите хора вадят от същото място три изхвърлени кучета. Един от спасителите им и двата пъти е Яни Макулев.

1699101

27 април 2016 г., спосителната операция на кучетата е приключила успешно.

Яни се занимава със спелеология от 1989 г. Той е инструктор, спасител, пещерен водолаз, катерач. Твърди, че е влюбен в планините и пещерите, а най-много обича гмуркането, природата и истинските неща. Яни е 41-годишен, женен, с 3 деца.

1699104Дайвингът е едно от любимите занимания на Яни.

С него разговаряме за цялостния екопроблем в района край Карлуково, известен с уникалните си карстови пещери, част от които се използва от местните като импровизирано сметище. В резултат на това по дъната на отворите гният тонове всевъзможни отпадъци, включително останките на домашни животни, изхвърлени и обречени на гладна смърт и самоизяждане.

1699105

"Кучешката дупка", костите на изхвърлените и загинали от глад и самоизяждане нещастни животинки са натрупани на дебел пласт на дъното, смрадта е непоносима.

Откога съществува проблемът пещерите край Луковит да се използват за сметища?

Проблемът с боклуците, с които се засипват пещерите, ми е известен от 27 години – откакто ходя по пещерите. Масова практика е край Карлуково  те да се използват за отходни сметища. Какъв е проблемът?  Отровите от гниенето на боклуците се отмиват от дъждовете, просмукват се през пластовете и в зависимост от наклона се събират на едно място като в джоб, а оттам търсят пътища да се излеят в други водоеми. Така попадат във водоносната система и тровят хората.  И тъй като в пещерите е доста по-студено, отколкото на повърхността, в тях гниенето е по-бавен процес. По този начин в дългосрочен план това е една истинска бомба със закъснител. И така местните сами тровят водата, с която поливат, и която пият. Тя реално е бактериално отровена. Виждал съм в пещерите на места събрана пяна от това бактериално замърсяване.

1699096

Само част от боклуците в "Кучешката дупка". Някои от уникалните пещери са превърнати в сметища.

Къде според теб се събира тази отровена вода?

Това по принцип е много трудно да се каже, освен ако не се направят точни изследвания на самата вод, като се вземат проби от различни места. Но според мен водите се оттичат към пещера "Банковица", която се явява нещо като колектор за всички останали пещери. От него те се изливат и инфилтрират в течащите на повърхността води.  Тъй като самото село е разположено върху пещерите, някои от къщите, както и външните им тоалетни, са изградени върху отвори на пещери.  Така всички отходни отпадъци също попадат в пещерната система, отнасят се от водите – в зависимост от интензитета на валежите – и се събират на едно място, а оттам тровят всичко.

1699097

Понякога спускането в пещерите е през твърде тесни дупки...

С какво точно се занимавате вие, спалеолозите? Какво включват изследванията ви в пещерите край Карлуково?

Ние откриваме нови, неизследвани места в пещерите, съставяме карти по тях, предоставяме ги на властите, изследваме пътя на подземните води – откъде и накъде текат. Ние разчистваме непроходимите пещерни галерии, затлачени с дървета, кал и какви ли не боклуци, проправяме път през тях и по този начин свързваме пещерите.

1699099

В момента сме на път да свържем няколко пещери край Карлуково посредством такива галерии, а вече сме "навързали" почти 10 километра от големите пещери в района. А възможният потенциал за цялостното навръзване на системата е 30-50 км. Както виждаш, доста работа ни предстои. Още не сме правили хидроложки изследвания, те тепърва предстоят, за да се види какво точно съдържат водите там.

1699094

По принцип хидроложките изследвания са един доста продължителен и сложен процес, защото за целта трябва да се вземат специални разрешителни, проби да се изпратят в регионалните инспекции по водата, а населението да се предупреди. Представи си, че в един прекрасен момент от чешмата ти потече зелена вода, няма ли да си изкараш акъла?

1699103

 

Какви мерки според теб трябва да се предприемат, за да се разрешат проблемите с боклуците край Карлуково?

Първо, заедно с местната власт трябва да се организира информационна кампания, за да се разясни на местните жители, че сами тровят водата си, че има опасност от бактериално заразяване. А това може да доведе до различни заболявания и патологии. Второ, следва да се почистят механично и да се обеззаразят всички пещери, използвани за сметища. Но дори след като това се направи, ще има период, през който дъждовете ще доотмиват отровите и чак след това естественият баланс на екосистемата ще се възстанови.

1699095

 

Каза, че карстовите пещери край Карлуково са уникални.  Не се ли злоупотребява с природните дадености?

В България съществуват само два такива варовикови уникални района – Камено поле и тези пещери край Карлуково. В община Луковит, в която влиза и Карлуково, има едно село -  Румянцево. Там масово се крадат кари, извозват се с камиони и се продават за украса. Строителни складове край София са пълни с тях. Може да бъдат купени и в самото село.  А да се разрушава това природно богатство, е истинско престъпление!

Снимки: Клуб "Хеликтит", www.anywhere-set.com и личен архив

Водещи

Най-четени