Писта „Плато 1” в ски зона Банско е извън закона 01.09 | 14:08

Пистата не е предвидена нито в ТУП на ски зоната, нито в концесионния договор с „Юлен”

От Андриян Георгиев

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е признало, че писта "Плато 1” от ски зона Банско в Национален парк (НП) "Пирин" на практика е извън закона, съобщават от Коалиция "За да остане природа в България".

Това е станало в отговор на искане за достъп до обществена информация, с който коалицията разполагала.

От отговора на главния секретар на МОСВ става ясно, че писта "Плато 1” не е предвидена нито в Териториално-устройствения план на ски зона Банско от 2000 г., нито в концесионния договор с "Юлен” АД.

Също така изграждането ѝ не е съгласувано от министъра на околната среда и водите, пише още в официалния договор.

МОСВ в момента очаква становище от "Юлен” АД и след изясняване на фактическата обстановка обещава да предприеме необходимите действия в съответствие с действащото законодателство по опазването на околната среда.

От Коалиция "За да остане природа в България” припомнят, че съгласно закона при това положение писта "Плато 1” трябва да бъде рекултивирана, тъй като при незаконното ѝ изграждане е унищожена 75 дка вековна гора от клек, приоритетна за опазване в Европейския съюз.

На длъжностните лица, допуснали това да се случи, трябва да се потърси отговорност за престъпление по служба, за което вече е информирана прокуратурата, поясняват от "За да остане природа в България”.

Природозащитниците в момента анализират и други данни, получени по Закона за достъп до обществена информация, свързани със законността на писти и съоръжения в ски зона Банско, които ще бъдат оповестени в следващите седмици.

Водещи

Най-четени