Планински ледници се топят до 100 пъти по-бързо от преди 05.04 | 15:29

За последните 350 години 270 ледници в Патагония са загубили 606 куб. км лед

От Елена Кирилова

Някои планински ледници се топят до 100 пъти по-бързо, отколкото през последните 350 години, съобщава The Independent.

Тези резултати са получени на базата на нова техника за изчисление на топенето на ледниците, разработена от учени в Патагония, Южна Америка.

Чрез изследване на морените, екип, ръководен от проф. Нийл Гласър от Университета Абъристуит, успял да състави сложна серия от изчисления, за да пресметне обема на леда, който е изчезнал.

Оказало се за последните 350 години 270 ледници в Патагония са загубили 606 кубични километра лед, което е еквивалентно на една пета повече от съдържанието на езерото Ери, едно от Големите езера в Северна Америка.

Това е първият път, в който обемът на водата, загубена от топенето на ледниците, е изчислен с такава точност и толкова далеч във времето.

Изследването се базира на триизмерни изчисления, направени на всеки ледник, а получените цифри показват приноса за покачването на морското равнище, въпреки че то все още не е много високо. Това, което тревожи екипа най-много, е, че размерът на загубите от 1980 г. се е ускорил значително.

"Преди 30 години ледниците са губили много по-малко вода, отколкото сме смятали. Страшното е, че размерът на загубите е скочил 100 пъти над дългосрочните средни стойности. Това е страшно!", отбелязва проф. Гласър, който е провел проучването съвместно с Университета в Ексетър и Стокхолмския университет.

Той отбелязва, че ледниците са на същата географска ширина в южното полукълбо, на каквато са и Алпите в северното. Освен това те са известни и с това, че се придвижват и той намеква, че е твърде вероятно поради загубата на лед да губят и скоростта си.

Изследванията в световен мащаб сочат, че навсякъде ледниците се топят и губят скорост, но на някои места тази тенденция е по-голяма поради по-високите валежи.

Водещи

Най-четени