Планират уникална екоферма на покрива на наш университет 14.07 | 16:20

Ще отглежда зеленчуци, подправки и цветя по градски европроект

От iNews.bg

Учени от Аграрния факултет на Тракийския университет са готови с пилотен проект за градска ферма. Ако получи финансиране от европейските фондове, стопанството ще бъде разположено на покрива на университета. Подобни ферми има в Базел и Хага, предаде БНР.

Във фермата ще бъдат култивирани зеленчуци. Инсталацията ще бъде захранвана с отпадна вода от система за рекултивиране на риби, която ще бъде разположена отново в университета. Водата ще преминава и през биореактор за пречистване на водорасли и така филтрирана - ще се използва за отглеждане на зеленчуците, разказа ръководителят на проекта доц. Ивайло Сираков.

"Върху 400 кв. м. на покрива ще се отглеждат чери-домати, краставици, подправки и цветя. Ще се търсят култури с по-висока пазарна стойност, защото проектът е пилотен и трябва да покажем, че освен екообоснован е и рентабилен", допълни доц. Сираков.

Получената продукция ще бъде органична, тъй като няма да се ползват препарати като в традиционното земеделие. Предвижда се оранжерията да бъде снабдявана със зелена енергия, произвеждана от фотоволтаици.

 

 

Водещи

Най-четени