По-безопасни и "зелени" мотоциклети от 2016-та 20.11 | 18:43

Мотоциклетите участват в 16% от фаталните инциденти по пътищата в Европа

От Андриян Георгиев

Европейският парламент одобри нови правила за по-безопасни и по-"зелени" мотоциклети. От 2016 г. те ще се прилагат за всички превозни средства от категории мотопед до тежък мотоциклет.

Тъй като мотоциклетите участват в 16% от фаталните инциденти по пътищата в Европа, а в същото време съставляват едва 2% от трафика, депутатите одобриха по-високи изисквания за сигурност, както и по-строги стандарти за техните емисии.

По-голяма сигурност

Според новите правила системата срещу блокиране на колелата (ABS) ще е задължителна за всички "по-големи" мотоциклети (тези над 125 см3), докато ABS или комбинирана спирачна система (CBS) ще се прилага за "по-малките" (под 125 см3), включително и за скутери.

До края на 2019 г. се очаква Европейската комисия да представи анализ на икономическата целесъобразност и препоръки за това, дали правилата трябва да се преразгледат, за да се прецени дали да се направи системата ABS задължителна и за по-малките мотоциклети.

Депутатите приветстваха и мерките за подобряване на видимостта на мотоциклетите и водачите чрез въвеждането на автоматично включване на светлините при пускането на двигателя.

По-чисти екологично

Тъй като L категорията превозни средства замърсяват с непропорционално големи количества емисии, депутатите гласуваха за разширяване на стандартите за емисии Евро 4 за мотоциклети от 2016 г., както и за мотопеди от 2017 г., и Евро 5 за всички дву-и триколесни превозни средства от 2020 г

Депутатите подкрепиха още и постепенното въвеждане на системи за бордова диагностика (СБД) за наблюдение на неизправности и улесняване достъпа до информация за вредните емисии, за да може превозното средство да бъде поправяно навреме.

Новият регламент, одобрен с 643 гласа "за", 1 "против" и 18 "въздържал се", все още подлежи на одобрение от страните членки. Правилата ще важат само за новите превозни средства, продадени от 2016 г.

Водещи

Най-четени