Повече невинаги значи по-добре 15.08 | 20:09

Тази максима се отнася и до засиления растеж на дъждовните гори, който може да доведе до освобождаване на въглерода от почвите

От Георги Георгиев

Ново изследване показа връзка между повишения растеж на растителна маса в тропическите гори и количествата отделен въглерод от почвите, върху които те виреят, пише physorg.com.

Учените от Британския център по екология и хидрология и от Университета в Кембридж открили, че дължащият се на климатичните промени засилен растеж на тропическите гори води до увеличаване на гниещата дървесна маса. Тя пък от своя страна стимулира микроорганизмите в почвата да извършват реакции, които водят до освобождаването на складирания в нея въглерод.

Изследователите провели шестгодишен експеримент в дъждовните гори на територията на Смитсъновия институт за тропически изследвания в Панама, за да установят как увеличаването на мъртвата дървесна маса (изсъхналите клони и листа, които се натрупват между стволовете на дърветата) може да засегне запасите от въглерод в почвата.

Резултатите показали, че допълнителните количества мъртва маса отключват ефекта на т.нар. прайминг, при който пресният въглерод от растителните отпадъци предоставя голяма част от енергията, необходима за микроорганизмите и след това стимулира разграждането на въглерода, съхраняван в почвата.

Учените заключават, че голяма част от въглерода, погълнат от по-силния растеж на дървета в тропическите гори, може да бъде изгубен от почвата. Те отчитат, че ръст в мъртвата растителна маса от 30% може да доведе до увеличение на отделения въглерод с 0,6 тона на хектар за година от тропическите гори в низините.

Това количество е по-голямо от заложения прогнозен ръст на отделения от тропическите гори въглерод през последните десетилетия, през които се наблюдава увеличаване на биомасата.

Ако се вземат предвид огромните територии, които са покрити с тропически гори и големите количества въглерод, заключени в почвата, тази тенденция може да повлияе върху глобалния въглероден баланс в атмосферата, коментират климатолозите.

"Мнозина правят оценки, че капацитетът на поглъщане на въглерод от тропическите гори е базиран върху растежа на дърветата. Нашето проучване доказва, че връзките между растенията и почвата може да имат сериозен ефект върху въглеродния цикъл. Моделите на климатични изменения трябва да вземат тези връзки предвид в предсказването на бъдещите нива на въглероден диоксид в атмосферата”, казва водещият автор в изследването д-р Ема Сойер.

Водещи

Най-четени