Подозират злоупотреба на пазара за управление на боклук в Австрия 17.07 | 16:50

ARA може да е пречила на конкуренти да излязат на пазара

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че е започнала разследване по подозрения за злоупотреба с господстващо положение на компанията ARA. Тя е един от играчите на пазара за управление на отпадъци.

Опасенията са, че компанията се е възползвала от своето положение и спирала навлизането или разрастването на конкуренти, които събират отпадъците на домакинства или предприятия. Засегнати са интересите на компании за събиране, сортиране и рециклиране на отпадъци като хартия, пластмаси или други материали, използвани при опаковки на продукти.

ARA е водещата компания за управление на отпадъци в Австрия. Тя освобождава производителите от задължението да събират опаковките на продукти и да ги предават за рециклиране. Според подозренията компанията може и да се е възползвала от доминиращите си позиции на пазара, което е нарушение на европейското законодателство.

От ЕК обаче обясняват, че на този етап няма налагане на наказания, а само задълбочена проверка на случващото се. Няма краен срок за приключването на разследването, допълват още от Брюксел.

Водещи

Най-четени