Пожарите в Австралия ще повлияят върху климата на цялата планета 07.01 | 13:30

Димният шлейф от стихията вече обхваща над 5,5 млн. км

От iNews

Според специалисти от Финландския метеорологичен институт последствията от пожарите в източната част на Австралия може да окажат влияние върху климата на цялата ни планета, пише lenta.ru. Площта на димния шлейф от пожарите, пресметнали те, към момента е над 5,5 млн. кв. км.  А това превишава 14 пъти площта на Японските острови и е съизмеримо с територията на Европа.

Ако се наложи върху картата на Европа, димният шлейф се простира от Исландия до Турция. Като се има предвид, че плътната димна завеса препятства слънчевата светлина върху голяма територия и оказва парников ефект, последствията за планетата може да са значителни, смятат специалистите.

Облакът от гъст дим се мести над Тихия океан по посока на Нова Зеландия.

Напомняме, че от септември пожарите са изпепелили над 5 милиона хектара, жертвите на огнената стихия са над 20, а десетки се водят безследно изчезнали.

Австралийският премиер Скот Морисън обяви в миналата седмица свикването на 3000 военнослужещи от резерва, за да подпомогнат гасенето на големите горски пожари в югоизточните части на островната държава. Освен това правителството отдели 20 милиона австралийски долара (около 14 млн. щатски) за наемане на допълнителни самолети за борба със стихийното бедствие.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени